2005-03-16
1. Är du neokonservativ? – Det är jag!
2. Neokonservativ blog
3. Falska våldtäktsanmälningar
4. Kvinnobloggen
5. Regeringen förbjuder åsikter om män och kvinnors hjärnor
6. Per Kågeson beskriver nackdelar med förskolor
7. Kurt Lundgren attackerar förskolehegemonin
8. Backlash
9. Filosofiska ordlekar från svenska universitet
10. Marknadsanpassat Stockholm
11. Sjukskrivningar
12. Kommunala skolor konkurrerar inte på samma villkor som friskolor
13. Centerpartiet de lokalt inriktade frihetsvännerna
14. En ny ideologiskt djuplodande tidskrift från CHF
15. Fredrick Federley driver på högerut
16. Svenskar vill inte ha högre skatter
17. Kvinnor egoister på makronivå – män egoister på mikronivå
18. Vi vill ha det som i USA
19. Sexualbrottsdiskussion i riksdagen
20. Våldtäktsoffer blir trodda
1. Är du neokonservativ? – Det är jag!
Har hittat ännu ett politiskt test som i detta fall avgör om man är isolationist, liberal, realist eller neokonservativ när det gäller amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik.
Mitt resultat blev: ”Based on your answers, you are most likely a neoconservative.”
Gör testet du med!
2. Neokonservativ blog
En LUF:are har startat en neokonservativ blog som beskriver och analyserar världshändelser ur ett neokonservativt perspektiv. En bra fokusering för den som gillar George W. Bush idealistiska utrikes- och säkerhetspolitik.
Följ Neokonservativ blog här!
3. Falska våldtäktsanmälningar
Sådant här sker inte enligt de politiskt korrekta och därför kan man kompromissa med rättssäkerheten. Men på Sourze har NilsErik Olsson samlat ihop fakta och studier som visar att falska anmälningar är mer vanligt än man först tror. (Jag tror dock inte att det är så illa som vissa av studierna visar, det finns alltid metodproblem i dylika sammanhang).
Läs artikeln om falska våldtäktsanmälningar här!
4. Kvinnobloggen
Kvinnobloggen har startats av borgerliga kvinnor som är trötta på feministtramset och som nu vill inrikta debatten på jämställdheten. Äntligen några nyanserade debattörer som inser att feminismen är en återvändsgränd och att ordet feminist i politiska sammanhang är lika intetsägande som potatismos. Kan vi äntligen börja diskutera substans nu?
Följ kvinnobloggen!
Tyvärr finns det lite politiskt korrekt trams kvar såsom att enbart kvinnor diskrimineras och utsätts för orättvisor. Men man kan ju se det som att kvinnobloggen fokuserar på ett politiskt område. Om sådana fall är det godkänt.
5. Regeringen förbjuder åsikter om män och kvinnors hjärnor
Glömde nämna i mitt förra nyhetsbrev den pinsamma affären med professor Annica Dahlström som vågade tala om biologiska könsroller i en antologi utgiven av länsstyrelsen i Norrbotten. Hennes bidrag togs helt enkelt bort därför att staten redan har stipulerat hur verkligheten ser ut. Vad ska då en liten professor komma med? Har staten sagt att könsskillnaderna beror på sociala konstruktioner då är det så. Då får vetenskapen rätta sig efter detta. Lysenkoismen i ett nötskal.
Läs Carl Hamiltons krönika om detta!
(Tipstack Michael B.)
6. Per Kågeson beskriver nackdelar med förskolor
Äntligen vågar någon annan än kristdemokrater beskriva nackdelarna med förskolor. Vänsterförfattaren Per Kågeson har via ett tydligt barnperspektiv kommit fram till att det finns stora nackdelar för barn mellan 1 och 3 år att gå på dagis. Infektionsriskerna är större, stressen högre och de psykologiska problemen fler än för barn som stannar hemma. Dock är Kågeson så nyanserad att han betonar det självklara att barn är olika och att barn har olika behov. Detta höll TCO:s sociala ingenjör Sture Nord med om men han tyckte ändå att staten skulle få bestämma allt inom barnomsorgen för annars skulle de stackars kvinnorna välja fel och fastna i kvinnofällan. Bättre då med jämställdhetsbonus och andra höginkomstprojekt. Det är ju så synd om de rika så staten måste ju givetvis kompensera dem för alla obehagligheter. Men som tur är fick ekonomen Magnus Henrekson tala på seminariet och han välkomnade valfriheten och gav TCO en liten knäpp på näsan när han slog fast att han inte skulle reagera med ryggmärgen utan verkligen fundera över det som Kågeson har sagt.
Läs om det Kågeson har kommit fram till!
(Tyvärr talar även Kågeson om feminism och sådant trams, men det är ju obligatoriskt i dagens debattklimat.)
7. Kurt Lundgren attackerar förskolehegemonin
Förutom att Kurt Lundgren använder fel ord när han påstår att pojkar på dagis uppfostras till kärringar har han stora poänger. Många daghem försöker via genuspedagogiken styra pojkars lekande från vilda och utåtagerande lekar till lugna, tama och inåtagerande lekar. Vi som följer andra vetenskapliga områden än genusvetenskapen vet att sådant är bara dravel och direkt farligt för individen och kanske också för samhället.
Under Kurt Lundgrens inlägg finns det möjligheter för läsare att lägga in sina kommentarer. Där har en förskollärare skrivit följande: ”snacka om att du har noll koll på läget....för det första heter det förskola och INTE dagis, för det andra är jag ingen "fröken" som bara gosar och fjantar hela dagarna...jag är en förskollärare med pedagogisk ubildning (tre år på högskola!)Är man som jag, en bra pedagog, så kan tillgodose alla barns individuella behov oavsett kön! Tänk dig för innan du uttalar dig om det som du inte har nån aning om!”
Ja, herregud! Kallar man förskolan för dagis då får man verkligen hålla käften för då hänger man inte med i det politiskt korrekta. Skärpning Lundgren! Sedan har man inte som människa mandat att tycka till i barnomsorgsfrågor om man inte har studerat på UNIVERSITET i tre år. Har man inte betyg i pedagogik och annat trams så får man inte bestämma över sina egna barn. Man är helt enkelt inte förmögen till det. Länge leve Platons och Marx ideal!
Läs Kurt Lundgrens åsikter här!
Följ Kurt Lundgrens blog här!
(Tipstack brorsan)
8. Backlash
Debattören med alias Kapten Jemo på Antifeministiska Samfundet har skrivit en bra sammanfattande beskrivning av vad feminismen är och sedan behandlat begreppet backlash som den amerikanska feministförfattaren Susan Faludi lanserade på global nivå i sin bok ”Backlash”.
”Dessa (feministerna – min anm.) tar absurda och hatiska teser av typen ”våldtäkter är mäns metod att dominera och hålla alla kvinnor på plats” och låter dem blomma i sin språkliga och uttrycksmässiga kreativitet. Den typiska elitfeministen saknar ett rimligt, med verkligheten sammanhängande budskap, men framför sina orimligheter på ett språkligt flödande, kreativt och temperamentsfullt sätt. Alltså visar personlighet. Och att visa personlighet är alltid säljande.”
Läs Kapten Jemos inlägg om Backlash här!
9. Filosofiska ordlekar från svenska universitet
Det är ofta jag funderar över vad våra filosofer gör på våra universitet och jag är ännu mer fundersam efter att ha läst senaste numret av filosofisk tidskrift (nr.1 februari 2005). Där har Lars Bergström ifrågasatt den analytiska sanningen som så gott som alla filosofer är överens om: ”Alla ungkarlar är ogifta”. Men se detta stämmer inte utifrån Bergströms Eiffeltorn ty detta är enbart en definitionsfråga och definitioner beror på kulturer. Om vi föreställer oss att det finns intelligent liv i universum och att dessa är intresserade av jordelivet kan dessa tänkas vilja spionera på oss. Då kan dessa varelser utge sig för att vara ungkarlar trots att de i själva verket inte är det. Från den planet dessa varelser kommer ifrån saknas det y-kromosomer och därmed är de ju inte män och dessutom är dessa varelser gifta på sin hemplanet. Därmed kan man dra slutsatsen att ungkarlar inte alltid är ogifta. Jag tar mig för pannan! Ungkarlar är per definition ogifta män och tankeexperimentet ändrar inte på detta faktum eftersom UFO:na låtsas vara ungkarlar, de är inte ungkarlar. Hur man än vrider och vänder på detta kan man inte på logisk väg påstå något annat. Det är detta relativistiska träsk som gör att filosofi är så jävla tråkigt. Man kan ju inte fastslå någonting eftersom filosofi har blivit ordvrängeri istället för visdom. Lars Bergström menar dock att om vi ska leta efter spionerna så ska vi göra det bland ungkarlarna (om vi nu vet att spionerna finns i den gruppen – men hur vet man det? Hur vet man något överhuvudtaget?). Således är jag en elefant om jag gömmer mig i en elefantskock och då de som letar efter mig vet att jag har gömt mig i denna flock. Bra jobbat! Hur kan man ta sådant här trams på allvar?
10. Marknadsanpassat Stockholm
Henrik Jordahl är filosofie doktor i nationalekonomi och han har skrivit en artikel i svensk linje om varför trängselavgifter är bra ur ett högerperspektiv. Han anser att Moderaterna enbart har reagerat reflexmässigt i denna fråga och inte tänkt efter innan de tagit ställning. Jag kan inte annat än hålla med. Det bästa sättet att förhindra trängsel och att minska biltrafik inom stadsgränserna är att prissätta utrymmet.
Det är som en liftkö: ”Att åka skidor är roligt. Att stå i liftkö är mindre kul. Därför är det tur att liftkort inte är gratis. Vore de gratis skulle liftkön nämligen fyllas på så länge som glädjen att åka utför var större än tristessen att köa. Liftkön skulle växa till dess att glädjen helt och hållet hade ätits upp av tristessen. Nästan alla skidåkare som står i en sådan liftkö skulle föredra att liftägaren började ta betalt. De skulle gärna betala för ett liftkort om de samtidigt slapp trängas med alla dem som bara åker om det är gratis.”
Läs mer här!
11. Sjukskrivningar
Som några av mina läsare redan vet skriver jag regelbundet svar på frågor från Contras läsare. I Contras nyhetsbrev kan ni läsa ett svar så gott som varje vecka.
Föregående svar är så aktuell och intressant att jag tar med det i mitt eget nyhetsbrev:
Frågan: Det talas mycket om den ökande sjukfrånvaron och vad detta kostar staten via sjukförsäkringen. Hur stora är och vad blir egentligen effekterna på budgeten?
Svaret: Kostnaden för sjukfrånvaron måste sättas in i ett större sammanhang än enbart den direkta effekten på statens budget. Sjukfrånvaron går också in i andra kategorier såsom förtidspensioneringar och arbetslöshet mm.
År 2001 var 5,3 miljoner människor i arbetsför ålder varav 1,4 miljoner var kategoriserade i grupperna ”ej i arbetskraften” samt arbetslösa. Inom kategorin ”ej i arbetskraften” ingår förtidspensionerade som är 500 000 och beräknas kosta staten 71 miljarder kronor år 2003.
Under en genomsnittsvecka år 2002 var 4,1 miljoner människor sysselsatta (på papperet). Av dessa var 700 000 frånvarande hela arbetsveckan och 950 000 var frånvarande en del av veckan. Cirka 22 % av de sysselsatta är frånvarande varje dag. Den största ökningen av frånvaron står de sjukskrivna för, de har fördubblats inom alla åldersgrupper sedan 1998. (Men det är främst antalet sjukdagar som har ökat och inte antalet sjukskrivna). 400 000 personer är i genomsnitt sjukskrivna varje dag och 130 000 av dessa har varit sjukskrivna i över ett år. Detta kostar staten 45 miljarder kronor per år. Kostnaden för det uteblivna arbetet (och uteblivna skatteintäkter och ökade kostnader för arbetsgivare) är ännu högre än dessa kostnader.
Dessutom är 400 000 människor arbetslösa varav 170 000 är öppet arbetslösa. Övriga sysselsätts i diverse arbetsmarknadspolitiska åtgärder. (Riksförsäkringsverket, 2004-01-20 och Johnny Munkhammar: Sagan om välfärdens återkomst, 2004)
Totalt innebär det att över en miljon människor i arbetsför ålder inte går till ett arbete varje dag. Av en befolkning på 9 miljoner arbetar 3 miljoner.
Prenumerera på Contras nyhetsbrev!
12. Kommunala skolor konkurrerar inte på samma villkor som friskolor
I kommun- och landstingsförbundens tidning dagens samhälle (nr.8, 2005) framgår det att skolverket har sagt nej till 13 friskolor för att den kommunala skolan inte ska bli lidande. De har alltså inte fått nej på grund av att de 13 friskolorna inte nått upp till kriterierna för att starta en skola. Det behövs en riktig skolpeng som betyder något. Ett system där alternativen inte beskärs av klåfingriga politiker och byråkrater.
Dagens Samhälles hemsida!
13. Centerpartiet de lokalt inriktade frihetsvännerna
I Politisk Tidskrift nr. 3 2004 diskuterades frågan om de borgerliga partierna ska slå sig samman till två partier för att renodla partistrukturen inom borgerligheten. Jag tycker att debatten är något snäv då det inte är antalet partier som avgör regeringsdugligheten. Det som avgör är istället förmågan till samarbete och den förmågan har hittills visat sig vara god.
Läs mer här!
14. En ny ideologiskt djuplodande tidskrift från CHF
Centerpartiets Högskoleförbund har startat tidningen ”Rådslag” som vågar ställa intressanta ideologiska frågor om hur man ska lösa principiella konflikter. En ideologisk spets är precis vad Centerpartiet behöver.
Prenumerera här!
15. Fredrick Federley driver på högerut
Jag höll på att sätta kaffet i halsen när jag på Federleys blog kunde läsa ett citat från Ayn Rands ”Och världen skälvde”. (Nu finns det tre citat). När jag fick läsa om Federleys vision om skattenivåer blev jag ännu mer paff. Han önskar att en tredjedel ska gå till skatt och inte mer än hälften. Dessutom pläderar han för flat-tax, dvs. en platt skatt. Federley ger även snytingar till Svenskt Näringsliv och LRF som alltför länge har fjäskat för Socialdemokraterna för att erhålla förmånen att dricka kaffe och äta mazariner med Doktor Göran Persson. Han är heller inte försiktig i sin kritik av fackförbunden i Sverige. Hårda tag ska det vara! Är det hos Centerpartiet man ska söka sig till nu när alla andra borgerliga partier lämnar in på område efter område?
Följ Federleys blog här!
16. Svenskar vill inte ha högre skatter
Nu när Socialdemokraterna drömmer om högre skatter och mer makt har en myt spritts om att svenskar vill betala mer i skatt. Medborgaren vill ha valuta för sina pengar. Medborgaren vill ha trygghet. Om vänsterpolitiker då kan lura medborgaren att tro att höjda skatter är det enda sättet att uppnå detta vill medborgarna ha högre skatter. Men så lättlurade är vi inte. Skattebetalarna har via Demoskop undersökt saken och kommit fram till att 44 % är benägna att rösta på ett parti som driver skattesänkarlinjen medan 24 % skulle vara mindre benägna att göra det. Kan vara bra för alliansen att känna till nu när fuktiga fingrar är så viktiga.
Läs om skattebetalarnas nya offensiv!
Kurt Wickman argumenterar för att höga skatter förflyttar den ekonomiska aktiviteten till svarta marknader. När skattekilar slås in kommer människor att jobba mer svart. Denna informella sektor har enligt Wickman växt med 9 % per år. Snacka om skatterevolt! Människor är också så pass rationella att de kräver kompensation när de känner sig överbeskattade. Det är mot den bakgrunden som fusk i bidragssystemen ska ses.
Läs Kurt Wickmans artikel om hur höga skatter skadar samhällsekonomin här!
17. Kvinnor egoister på makronivå – män egoister på mikronivå
Danne Nordling har lanserat en intressant teori angående svenska folkets syn på skattesänkningar. 37 % av Sveriges befolkning vill sänka skatten även om det skulle ske på ”vård-skola-omsorgens” bekostnad. En intressant hög siffra då många svenskar antagligen skulle stödja en skattesänkning om det kunde ske genom effektiviseringar och mindre byråkrati.
Statistiken från SIFO visar också att män är mer benägna att vilja sänka skatterna vilket givetvis leder till tolkningen att män är mer egoistiska än kvinnor. Danne Nordling nyanserar denna syn genom att påstå att kvinnor är mer egoistiska än män då de vill ha höga skatter på andras bekostnad. På så sätt kan kvinnor fortsätta vara ”altruister” på personnivå (mikronivå) då egoismen får sitt utlopp på makronivå. En sådan strategi är ju svårare att identifiera. Personligen tror jag inte att altruism existerar så därför är jag väldigt benägen att tro på denna teori. Män och kvinnor är egoister men det ges olika uttryck.
Läs mer här!
18. Vi vill ha det som i USA
Fria Moderata Studentförbundet har skrivit en intressant rapport om det som Sverige skulle kunna lära av USA. Exempel på detta är ”Bill of right”, institutionell konkurrens, tillväxt, arbetsmarknad och social rörlighet. Men extra intressant är att Fria Moderata Studentförbundet vågar avvika från de fasta positionerna genom att också ta fram det som är negativt med USA såsom protektionistisk politik och avsaknad av skolpeng. Intressant är att Sverige är mer höger och frihetliga när det gäller frihandel, skolpeng och pensionssystem. Så inom dessa områden kan vi vara stolta över Sverige. Men utöver detta finns det dock inte så mycket att glädjas åt.
Många myter såsom att liberala vapenlagar leder till högre kriminalitet smulas sönder i denna rapport.
Läs rapporten här!
Rapporten i pdf-format (med alla tabeller och bilder)!
19. Sexualbrottsdiskussion i riksdagen
Nu är det enbart Johan Pehrson från Folkpartiet som står upp för rättssäkerheten inom borgerligheten. Socialdemokraterna och till och med Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot samtyckeskravet som skulle leda till att den anklagade får bevisa att samtycke fanns innan samlaget. Det är ju helt absurt. Moderaterna har svängt i frågan och tycker att man ska börja utreda om samtyckeskrav. Moderaterna upphör aldrig att förvåna.
Förslagen om förändrad sexualbrottslag är inte så pjåkig, den innehåller mycket bra förslag. Tyvärr tenderar politikerna att övervärdera lagförändringars effekter på samhället.
Läs mer här!
Johan Pehrson pläderar emot samtyckeskrav och betonar rättssäkerheten (vilket han är ensam om i den borgerliga församlingen). Tyvärr har han några plumpar i protokollet såsom straffmyndighet vid 14-års ålder samt att förskolebarn ska indoktrineras i genustrams.
Läs mer här!
Johan Pehrson förklarar för Kristdemokraternas Maria Larsson att Bulgariendomen inte har någon prejudicerande effekt för Sverige!
Tyvärr börjar Johan Pehrson snacka om maktstrukturer, konspirationsteorier och annat trams!
Rolf Olsson från Vänsterpartiet förklarar att han står på Johan Pehrsons sida när det gäller samtyckeskravet (även om han är för en utredning)!
Den riksdagsledamot som går längst i samtyckestramset är Johan Linander från Centerpartiet som är den som ska stå till svars för att Moderaterna och Kristdemokraterna har slängt rättssäkerheten överbord. Rättssäkerhet är bara petitesser nuförtiden. Läs Linanders tröttsamma gnatande om att män har rätt att ta för sig och att kvinnor har ett ansvar att kommunicera motvilja som om att män och kvinnor inte vore vuxna nog att ingå ett enkelt sexualavtal!
Socialdemokraten Elisebeht Markström är så här nyanserad i samtyckesfrågan: ”Den ordning vi har i dag ska ju visa vad den tilltalade har gjort sig skyldig till. I svensk domstol är det inte den tilltalade som har att bevisa sin oskuld. Med en samtyckesordning, som Johan Linander förfäktar tillsammans med några få debattörer i Sverige skulle jag vilja understryka, är glidningen mot en annan rättsordning uppenbar. Vi har inget intresse av att införa en sådan ordning och kommer heller inte att göra det.”
Läs mer här!
Herregud, måste jag rösta på Socialdemokraterna för att rösta för rättssäkerheten i Sverige?
Annars kan ju Miljöpartiet vara ett alternativ. Leif Björnlod säger detta till Johan Linander: ”Johan! När du tog upp det här exemplet med bilen tänkte jag i mitt stilla sinne att det måste vara lite konstigt. Det är ju faktiskt en ganska stor skillnad på handlingarna – att köra bil eller låna bil utan tillstånd. Men du ska få svar på din fråga.
Det är ganska enkelt. Det här handlar om väldigt subtila känslor. Jag tror att 99 % av alla sådana här sexuella verksamheter sker med samtycken, tysta samtycken, samtycken genom kroppsspråk, genom åtgärder som kan vara väldigt svåra att tolka. Därför är det ännu mer svårt att i domstol behöva gå in och bevisa och diskutera den saken. Och det här tror jag att både nämndemän och domare är medvetna om. Jag har fullt förtroende för domstolen, att de ser och bevisar att det finns en människa som har använt övergrepp på något sätt, även psykologiska övergrepp, och att de då kan hävda att den människan har tvingat sig på den andra personen mot den personens vilja. Jag är övertygad om att de har förmågan att se skillnaden.”
Läs mer här!
20. Våldtäktsoffer blir trodda
DN har gjort en undersökning om sexbrottsrättegångar som motsäger Katarina Wennstams snedvridna tolkningar av sexbrottsrättegångar. Problemet är inte unkna mansfördomar utan problemet är bevisningen. Lägg fram förslag på hur man kan underlätta bevisningen av våldtäkter utan att kompromissa rättssäkerheten så ska ni få mitt stöd på en gång.
Att attackera offrets livsstil och klädstil kan till och med vara en nackdel för den åtalade. Att en man frias för att offret använt för mycket alkohol handlar inte om att offret får skylla sig själv i förhållande till alkoholgraden utan det betyder att vittnesmålet blir mindre trovärdigt än om offret varit nykter och kunnat ge en sammanhängande story om händelsen. Svårare än så här är det inte. Nu när vi har rett ut detta! Kan vi börja fokusera på att lösa problemet med bevisningen istället. Det skulle alla parter vinna på. Ja, inte våldtäktsmännen då.
Läs artikeln här!
/Fredrik Runebert