HemVem är Runebert?NyhetsbrevsarkivAnalys av CenterpartietEgna litterära alsterLitteraturanalysFavoritlänkarLäsarundersökninge-mail me

Självkänslans makt!
 

2008-03-02

1. Skapandets moral

2. Självkänslans makt och äktenskapet som en bil

3. Avslutets harmoni

4. Självkänsla contra självförtroende – Branden och Törnblom

5. Skyllermarks affärsidé är att sälja en grön känsla


Ett tal till skolavslutningen?

Skolavslutningstal

Har någon som du håller av slutat skolan?


1. Skapandets moral   

Jag har tagit ledigt i en månad från Runebert.com på grund av tidsbrist och flitigt bloggande. I januari lyckades jag få 1 870 besökare till min blogg vilket är en framgång för mig. Alltfler verkar ha hittat till min blogg och många av dessa återkommer. Tyvärr har februarimånaden visat på en minskad trafik till 1 044 besökare. Jag får alltså skärpa mig!

Här följer de bloggposter som jag vill uppmärksamma extra mycket:

Att drömma om pengar

Varför politiker är politiker

Nedifrånperspektiv på aktiemarknaden

Lagstiftad rätt till vinst

Länge leve svenskt kött

Alla är kränkta i dag

Donera utan uppoffring

Högern är mer givmild än vänstern

Storm i kulturelitens vattenglas

Fria familjer och företag

Fackliga maffiametoder

Bättre med höga löner än låg arbetslöshet

A-kassa för småföretagare

Även storföretag betalar för mycket skatt

Slopa kravet på jämställdhetsplaner

Planerad kommunikation del 3

Planerad kommunikation del 2

Planerad kommunikation

Contra klarar sig utan statliga allmosor

Trash attraheras av trash

Marginalskatten måste sänkas

70 % blir 4 %

Socialistisk demokrati är slaveri

Viktiga budskap på 20 sekunder

LO-sfären förlorar mark

Tankesmedja för reformer och entreprenörskap

Telefonförsäljning – Ett gissel för småföretagare

Minimilöner skapar lägre sysselsättning

Arbetsrätten påverkar arbetsviljan

Fler politiska entreprenörer

Teknologi ursäktar inte parasitism

Staten som hotar skaparna

Vissa nymoderater är mer nya än andra

2. Självkänslans makt och äktenskapet som en bil   

Har publicerat två nya tal på Talskrivarna:

Självkänslans makt – Ett tal för att stärka medarbetarna:

Det här talet syftar till att entusiasmera och stärka medarbetarna på ett företag. Talet passar alla företag, oavsett om det är ett handelsföretag, tjänsteföretag eller ett verkstadsföretag. Talaren utgår från självkänslan och ställer den mot begreppet självförtroende. Ett mål med talet är att få fler att våga säga sin mening om företagets verksamhet för att därmed förbättra verksamheten i fråga. Ett annat mål är att medarbetarna ska känna sig mer säkra och starka i sig själva så att de kan utföra ett bättre jobb än tidigare.

Utdrag ur talet:

[…]

Det är viktigt att veta att man duger som man är. Att man förlåter sig själv för de fel man gjort tidigare, och att man kan ta till sig av lärdomarna från begångna misstag.

[…]

Det är också viktigt att ni vågar kritisera oss i ledningen/oss chefer eller framföra förslag på förbättringar av vår verksamhet. Det är ni som står på verkstadsgolvet/i direktkontakt med kunden och kan lättare se vad som fungerar och vad som inte fungerar. Även många små förändringar kan försätta berg…

[…]

Köp!
Att sitta i förarsätet - Äktenskapet är som en bil:

Det här bröllopstalet kan hållas av vänner och familj till både brud och brudgum. Talaren använder humor för att förklara betydelsen av och allvaret i äktenskapet. Grundidén är att med glimten i ögat jämföra likheterna och skillnaderna mellan en bil och ett äktenskap för att ge symboliska men konkreta exempel på hur ett äktenskap ”bör” styras.

Utdrag ur talet:

Att ingå äktenskap är som att köpa en bil. Man kontrollerar kvaliteten på bilen, kollar hur långt den har gått och man försäkrar sig om att få provköra den innan man slår till. Man ber även kompisar som är mer insatta och erfarna att hjälpa till att värdera den. Men till skillnad från bilen sker det inte någon årlig besiktning. Det kanske skulle behövas om man ser till skilsmässostatistiken.

[…]

Här kommer vi in på en annan oumbärlig funktion för bil och äktenskap - bromsen. Ibland måste man bromsa in, sakta farten eller helt enkelt stanna sitt fordon för att inte krascha.

[…]

En bil och ett äktenskap har många fler funktioner och finesser än så att hålla reda på. Men jag kan inte ta upp dem alltihop här och nu. Tyvärr finns det ingen bruksanvisning till äktenskapet såsom det finns för bilen, så ni turturduvor får helt enkelt pröva er fram.

[…]

Köp!

3. Avslutets harmoni   

Här publicerar jag en novell som handlar om vikten av tydliga och transparenta avslut:

Nu släcktes ljuset i lokalen, larmet aktiverades och dörren stängdes. Med tunga steg och med en djup suck började Harald traska hem till sin lilla etta. Det hade varit en tung dag, precis som i går, precis som i förra veckan och förra månaden. Kanske hade han hållit på ett helt år, Harald visste inte riktigt. Hans tidsuppfattning hade börjat försämras i takt med det koncentrerade arbete han ägnat sig åt under en lång period. Men trots all trötthet kände han en omfattande stolthet husera i hela hans väsen och han strålade av självförtroende och självkänsla. Han spatserade upprätt med rak rygg och med en glad uppsyn av tanken på vad han åstadkommit under veckan. Han älskade verkligen sitt jobb och han gladde sig obegränsat åt sina prestationer.

Men för varje steg han tog, för varje djupt andetag han drog, desto mer sorgsen och deprimerad blev han. Någonting började gro inom honom, något som gnagt i honom varje gång han haft en lugn stund för sig själv. Därför hade han sett till att hålla sig upptagen med någon viktig arbetsuppgift eller att omge sig med människor som har samma intresse av och förmåga att arbeta som han själv. Hans tålamod med lata och håglösa människor började tryta betänkligt, och han ansträngde sig för att undvika personer som hellre pratade strunt och sög ut energi, än att komma till saken snarast möjligt och som faktiskt erbjöd värde mot värde.

Harald kände alltför väl igen den pockande känslan av otillfredsställelse med sin egen situation som för var minut blev allt starkare. Med en blandning av skräck och desperation försökte han börja fundera på de problem som han möter i sitt arbete. Men den gnagande känslan av ensamhet och övergivenhet överrumplade den stolthet som han tidigare känt. Den fruktansvärda ångest som just nu samlade sina krafter till en själslig flod dränkte all den glädje han känt över sitt goda arbetsresultat. Något fattades honom. Men han kunde inte identifiera vad. Något var fel och han hade länge försökt komma på vad det var som inte stod rätt till. Varje gång hade han gått bet. Till slut hade han gett upp och börjat arbeta än hårdare än tidigare. Tyvärr orkar inte kropp och psyke med hur mycket arbete som helst så därför uppstod obligatoriska stunder av ångestladdade reflektioner som aldrig ledde till någon slutsats. Harald rös av frustration över att behöva må så dåligt trots att han arbetat så hårt för att förbättra sitt välstånd. Vad är det som existensen egentligen begär?

Läs mer här!

Novellen är skriven för en tävling som arrangerades av Voicelife och Multimanus någon månad före jul.

4. Självkänsla contra självförtroende – Branden och Törnblom   

Vad är en god självkänsla och vad skiljer den från ett gott självförtroende? Den frågan har jag brottats med under den senaste månaden då mitt eget mod, humör och livsglädje sviktat något. Jag har därför studerat lite om självkänsla och främst utgått från Mia Törnbloms Självkänsla nu. Till en början var jag något skeptisk eftersom jag tidigare har stött på så mycket flum och trams på området så jag har haft svårt att ta diverse psykologiböcker på allvar. Men Törnblom är värd att investera tid på. Förvisso är hon emellanåt maniskt optimistisk, på gränsen till naiv, men det som räddar bokupplevelsen är att hon är kunnig, väl insatt och har egna erfarenheter av både låg självkänsla och hög självkänsla. Dessa egna upplevelser beskriver hon utförligt i sin bok för att verkligen exemplifiera sina övertygelser.

Törnblom är heller ingen PR-konsult som försöker sälja en produkt på snabbast möjliga väg genom att påskina att hon kan förändra våra liv genom att i en handbok steg för steg förklara hur vi ska kunna förbättra våra liv. Tvärtom slår hon fast att det krävs hårt arbete för att lyckas, ett hårt arbete som ingen annan kan göra åt dig. Jag fick ännu mer förtroende för henne då hon citerade den objektivistiska psykologen Nathaniel Branden som skrivit Öka ditt självförtroende (En viss språkförbistring i översättningen här från Self-esteem till självförtroende) . Redan innan detta citat märkte jag att hon inspirerats mycket av Brandens idéer som mer bygger på att acceptera sig själv, att förlåta tidigare misstag, dra lärdom av dessa misstag samt bygga upp en plattform som man kan stå på oavsett hur mycket det stormar utanför.

Det som skiljer Branden och Törnblom åt är något som jag reagerade mycket tidigt på hos Törnblom. Hon utgår nämligen från att det viktigaste är att man älskar sig själv som man är, att man känner att man är bra enbart på grund av att man existerar. Men vad är det som är bra med att ha blivit född, det är ju inget som jag kan ta åt mig äran för. Det är ju mina föräldrars förtjänst (eller fel – beroende på hur man ser det). För Branden är det självklart att man måste bygga upp något, att skapa något, att göra något för att man ska kunna må bra. Det räcker inte med att bara vara, att bara finnas till. Även en sten finns till, men är det tillräckligt för att man ska känna något för en specifik stenklump?

Det en god självkänsla gör är att man lättare och snabbare återhämtar sig från besvikelser utifrån och misstag och fel som man själv har begått. Man har lättare för att förlåta sig själv och dra lärdom från sina misstag. Själv har jag utvecklats väldigt mycket de senaste månaderna. Det som tidigare tog flera veckor, till och med månader att komma över, tar nu en timme att klara av. Jag tar på mig offerkoftan, som Törnblom skriver om, i någon timme och tycker ohyggligt synd om mig själv. Men sedan när jag haft min snyftperiod börjar jag fundera i följande banor: Okey, så här ser situationen ut. Det här är vad jag har att förhålla mig till. Vad kan jag göra för att få ut det bästa av det hela? Vad kan jag göra för att minimera skadorna? Vad kan jag lära mig för framtiden? Hur undviker jag att hamna i samma situation? Efter ett tag har jag fått lite fler insikter, och det paradoxala är att då mår jag bättre än vad jag gjorde innan orsaken till mitt offerhumör sattes in. Det är väl som Nietsche skrev på 1800-talet: Det man inte dör utav, gör en starkare.

Och jag lever, alltså är jag starkare: ).

En annan invändning är att hon inte gör någon åtskillnad mellan det som man direkt kan påverka och det man enbart kan påverka indirekt. Mia Törnblom skriver att hon haft en pojkvän ända sedan tolvårsåldern och får det att låta som att det varit synd om henne. Jag fattar inte det där. Att välja att vara ihop med någon som är beredd att ingå ett förhållande är ett beslut man själv kan ta. Att rent allmänt ingå förhållanden med någon är inte något som man själv kan göra. Det behövs två personer för att dansa tango. Om Törnblom väljer att slänga bort sitt eget värde genom att dansa tango med idioter så är det något hon helt kan bestämma själv.

Likaså är det med knarkandet, hon har nämligen valt att knarka stora delar av sitt liv. Det är helt hennes beslut, det är ingen som tvingade henne till det. Hon valde det!

Jag kan köpa att det är ens eget beslut att intressera aig för någon, att stöta på någon, att försöka få någon intresserad av en eller att respondera på att andra stöter på en. Men det är inte ens eget beslut att få någon att nappa på det.

Självkänsla är viktigt, men det är inte allt. Människan är nämligen inte en isolerad ö. Förvisso mår en person som har bra självkänsla bättre än den som har en dålig självkänsla när något tråkigt händer. Men det är inte tillräckligt med att gotta sig med en bra självkänsla. Törnblom verkar inte förstå det eftersom hennes problem hela tiden har bottnat i sina egna beslut, när hon väljer att tänka rationellt mår hon bra. Dessutom är självkänslan till viss del beroende av verkligheten, om man är objektivt värdelös lurar man bara sig själv med en bra självkänsla. Och har man inte åstadkommit någonting i sitt liv, kan man aldrig få en riktigt bra självkänsla. (Därmed inte sagt att självkänslans värde avgörs av hur mycket man åstadkommer per se, utan det är själva processen till ett medvetet leverne som är grunden till ett produktivt liv med bra självkänsla.)

Men vad är det då som skiljer självkänslan från självförtroendet? På min blogg har jag tidigare skrivit om att självkänsla handlar om absolut rikedom, inte om relativ rikedom. Här följer ett utdrag om det:

Nu ska jag fokusera på en av de exempel på dålig självkänsla som Törnblom tar upp. Ibland händer det att man anser sig vara duktig på en sak, exempelvis att spela fotboll. Men så kommer en person som är bättre än dig ut på plan, och då sjunker helt plötsligt ditt upplevda värde. Förut kände du dig som att du var en fyra på en femgradig skala, men efter att den bättre spelaren har kommit ut på plan är du helt plötsligt en tvåa. Men din fotbollstalang kan väl inte ha påverkats av att en större fotbollstalang har kommit in på plan? Jo, kanske du svarar, det blir svårare att visa hur bra man är inför andra om man stöter på den bättre spelaren i en duell. Där har vi skillnaden mellan självkänsla och självförtroende. Den som har en stark självkänsla känner sig lika duktig oavsett om den bättre spelaren är på plan eller inte. (Observera att jag har utvecklat exemplet på egen hand och är därmed inte ett direkt referat från boken.)

Det här exemplet påminner mig om debatten mellan de som påstår att Sverige har lägre fattigdom och färre fattiga än USA och de som påstår motsatsen. De studier som de förstnämnda baserar sig på utgår från relativ fattigdom. Fattigdom definieras då som den andel som tjänar hälften av medianlönen i respektive land. Så om medianlönen, och även välståndet, är högre i USA än i Sverige blir det så att de som betraktas som fattiga i USA kan vara rikare än de som betraktas som icke-fattiga i Sverige. Ganska absurt, eller hur?

Det är samma sak som att en miljonär som dricker öl på krogen helt plötsligt blir fattig bara för att Bill Gates stiger in genom dörren.

Självkänsla handlar alltså om absoluta värden, till skillnad från självförtroende som handlar om värdet i förhållande till andra människor.

---

Precis som Branden har Törnblom några övningsuppgifter som läsaren kan göra. Nathaniel Brandens uppgifter bygger på metoden att snabbt avsluta meningar. Exempel på det är: Jag agerar med störst medvetenhet… Och där ska du som gör övningsuppgiften snabbt avsluta meningen utan att tänka efter alltför mycket. Andra exempel på påbörjade meningar är: Jag agerar med minst medvetenhet… och För att jag ska acceptera mig själv måste jag… . Den här metoden är alltså en variant av varför-metoden. För att få fram en djupliggande struktur eller en djupliggande premiss som man av vardagsrutin inte medvetet har funderat på och ifrågasatt kan det vara bra att hela tiden ställa frågan varför. Jag mår dåligt. Varför? För att jag vantrivs på jobbet. Varför? Därför att jag inte utvecklas? Varför? För allt är bara rutin. Varför? Och så vidare.

Enligt Nathaniel Branden är självkänsla inte enbart en känsla. Hans utgångspunkter är att man ska sträva mot livet, inte sträva bort från livet. Att må bra handlar också om att leva medvetet. Det är ett sätt att leva och att uppleva sig själv och omvärlden. En god självkänsla förutsätter att man tar till sig fakta, inte förnekar fakta, samt att man har ett konsekvent leverne där känsla och tanke hänger samman och där ord och handling hänger samman. Inkonsekvenser är ett av de största hoten mot människans självkänsla.

Den underliggande logiken är alltså att man vet vad som är felet, men man har inte medvetet processat den informationen än. När man väl vet varför man mår dåligt kan man börja bearbeta misstag som man tidigare begått så att man därmed får möjlighet att förlåta sig själv. Man får möjlighet att avsluta sådant som är oavslutat. Man kan även genom affirmationer och liknande skapa en positiv självbild när man vet vilka områden man är lite svagare inom. För att kunna bli bättre måste man erkänna sina brister.

Törnblom är mer inne på skapa positiva känslor, hon börjar lite i andra ändan. Där handlar det exempelvis om att stå framför spegeln och säga till sig själv att jag är vacker, jag är attraktiv. Till en början kanske orden låter konstlade och man känner inte att det man säger är sant. Men genom upprepning kan man pränta in nya spår i hjärnan som gör att man verkligen tror på det man säger. Hon föreslår sina läsare att skriva en må bra bok som innehåller tre avsnitt: 1. Vad jag är bra på 2. Tack för... och 3. Hjälp mig.

Om jag ska koppla det här resonemanget om självkänsla och självförtroende till Ayn Rands filosofiska premisser skulle jag komma fram till följande slutsats: Altruisten söker ständigt efter ökat självförtroende genom att söka efter positiv respons från andra. Altruisten försöker imponera på andra, att få andra att tycka om honom eller henne och att skapa en status av sig själv som ger fördelar gentemot andra. Egoisten däremot strävar efter att skapa något till sig själv och för sitt eget välstånd. För egoisten är det viktigare att göra det som är rätt och känns rätt än att göra det som andra anser att man bör göra.

5. Skyllermarks affärsidé är att sälja en grön känsla   

Skyllermarks har en mycket intressant affärsidé som går ut på att massproducera små vindkraftverk på löpande band för att få ned styckkostnaden och därmed styckpriset. En siffra som nämnts i Skyllermarks material är 10 000 kr. för 1 000 W vilket ska göra det mer lönsamt att installera ett vindkraftverk till en villa eller en företagsbyggnad. Företaget är även inne på att bidra till utvecklingen av elbilar.

Förutom att jag har ett stort intresse för aktier i allmänhet och nytänkande företag i synnerhet har jag blivit mer och mer intresserad av Skyllermarks koncept efter att Sverige ingått det idiotiska avtalet med EU som innebär att vi ska öka andelen förnyelsebar energi till 49 %. Här handlar det inte primärt om att få ned växthusgaserna, för då hade man inte i förväg räknat ut kärnkraften utan att ha gjort genomgående jämförelser mellan olika lösningar, utan här handlar det primärt om att späka oss själva för att vi ska slippa ha dåligt samvete för att vi har ett högt välstånd. Att sätta siffror på snäva och detaljerade målsättningar är planekonomisk galenskap. Men oavsett vad man tycker om detta avtal, innebär avtalet att efterfrågan på vindkraftverk, som är en av de mest effektiva formerna av förnyelsebar energi, ökar dramatiskt. Då blir ju förutsättningarna för Skyllermarks mycket lovande. Eller hur?

Så till en början tänkte jag investera i detta bolag, men valde till slut att avstå av följande skäl:
1. Många frågetecken kring produktion och distribution kvarstår efter att ha läst prospektet. Ett exempel är att bolaget påstår att efterfrågan är stor och att de därför har många kunder på kö. Men samtidigt finns det i dag ingen produktionskapacitet. Det finns inga fabrikslokaler som de vet att de kan hålla till på. Det enda som framgår av prospektet är att de känner till någon fabrikslokal som möjligtvis skulle kunna passa för detta syfte. Men varför ska man som kund stå i kö när det redan finns ett företag, Hannevind, som levererar små vindkraftverk till 36 875 kr. Ja, jag vet bolaget har en oprofessionell hemsida, och de har haft problem med säkerheten kring sina vindkraftverk, men de har kommit mycket längre än Skyllermarks.

2. Företaget använder Mona Sahlin och Björn Skifs, till och med Al Gore, som skyltdockor för att sälja sin produkt, utan att det framgår att ovanstående personer godkänt en medverkan i företagets marknadsföringsprodukter.

3. Företaget har farit med osanning när de i ett brev till investerare och potentiella investerare, daterat den 29 september, påstått att Thenberg & Kinde Fondkommission AB har lovat att sköta en nyemission samt notera Skyllermarks på First North. Inger knappast förtroende. Skyllermarks påstår dock på sin hemsida att Thenberg & Kinde har farit med osanning och att Skyllermarks har samlat tillräckligt mycket material för att lämna in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt. Ska bli intressant att följa denna historia.

4. Jag kommer dock inte som potentiell investerare att gå på företagets linje förrän tingsrätten gör det. Anledningen är följande hot om stämning som Stefan Skyllermarks hävt ur sig på ett aktieforum för att en amatöranalytiker har kritiserat bolaget Skyllermarks. (2007-02-13 16:43:06) Inger knappast respekt. Det är i Sverige vi lever i, inte i USA.

5. Skyllermarks kalkylerar hela tiden med en genomsnittshastighet på 7 m/s inom Norden och i Sverige när de räknar lönsamheten på sina produkter. Hannevind använder sig av en årsmedelvind på högst 6 m/s. Risken finns att Skyllermarks har blåst upp sina siffror på detta sätt. Hursomhelst finns det ingen förklaring till varför de använder en högre siffra än en av sina största konkurrenter.

6. Bolaget påstår att det inte finns några egentliga konkurrenter. I själva verket saknas en konkurrentanalys, förutom när det gäller elförsörjning till båtar. Men det är ju inte den delen av företaget som legitimerar den höga värderingen av företaget som Skyllermarks har gjort av sig själva. Knappast professionellt.

7. Det finns inte några prisexempel i själva prospektet. Det är ju ändå en ganska väsentlig uppgift när man ska bedöma rimligheten i att det finns en efterfrågan på småskaliga vindkraftverk. Den siffra som ändå finns i ett av bolagets infomaterial är 10 000 per vindkraftverk (1 000 W). Men då framgår det inte om det är med eller utan moms och man har inte räknat med montering och eventuella master. Eller har Skyllermarks tänkt att man ska kunna montera vindkraftverket på egen hand? Hannevinds prisnivå ligger på 36 875 kr. inkl. moms (Hannevind har det dåliga omdömet att enbart presentera pris exklusive moms) för att få ett småskaligt vindkraftverk (2 200 W) installerat. (131 250 kr. för 11 000 W). Om Skyllermarks kan sänka den prisnivån vore det smakfullt om bolaget kunde förklara hur man tänkt gå till väga för att göra det.

8. Förra gången jag skrev om Skyllermarks tog jag upp det faktum att de i ett informationsmaterial vilselett sina läsare genom att påstå att pellets är värre än fossila bränslen. Alla gör vi misstag ibland, men bristerna börjar bli lite för många för att jag som potentiell investerare inte ska bli misstänksam.

9. Bolaget har genomfört 3 stycken emissioner under 3-4 år. Och i den emission man genomför nu talar man redan om nästa emission. Det kan finnas legitima skäl till detta, men dessa skäl kunde jag inte finna i prospektet. När ett bolag gör många emissioner under en kort period är det ett varningstecken. Dessutom verkar bolaget ha svårt att sälja sina aktier och de uppvisar nästan ett desperat beteende.

Grundaren till bolaget, Stefan Skyllermarks, har skrivit på ett debattforum för aktiesparare att han drabbats av den svenska avundsjukan och jantelagen. (2007-02-13 16:43:06). När han jobbade på Atlas Copco kom han och en kollega på en bra lösning som marknadssidan inte trodde på. Projektet blev dock lönsamt när det väl kom igång. Ingen trodde på honom när han lanserade sina lösningar på långfärdsskridskor, man tyckte att det fungerade bra med träskridskor. Nu är träskridskorna borta. Ingen trodde på honom när han introducerade dubbel laddning i båtar, nu är det dubbel laddning som gäller inom branschen. Det må så vara att han lyckats väl med många satsningar, men är det en garanti för att han även lyckas den här gången? Det må även vara så att han är god innovatör och uppfinnare, men det innebär inte per automatik att han är en bra företagsekonom eller marknadsförare. Förhoppningsvis beror bristerna som jag presenterat ovanför på att Skyllermarks är dålig marknadsförare och inte på att bolaget försöker skinna folk på pengar.

Hur det än är kan jag inte rekommendera någon att investera i denna aktie.

/Fredrik Runebert

|Hem| |Vem är Runebert?| |Nyhetsbrevsarkiv| |Analys av Centerpartiet| |Egna litterära alster| |Litteraturanalys| |Favoritlänkar| |Läsarundersökning|