HemVem är Runebert?NyhetsbrevsarkivAnalys av CenterpartietEgna litterära alsterLitteraturanalysFavoritlänkarLäsarundersökninge-mail me

Kvinnoväldets hybridmonster!
 

2008-04-05

1. Skapandets moral

2. Vid 50 år vänder det och du är som ett inventarium

3. Mansförtryck och kvinnovälde

4. Hybridmonstret klimathysteri och feminism

5. Självkänslan – Prestera för att man vill

6. Ökad upptäcktsrisk krävs för minskad fortkörning

7. Kvinna fälld för falsk våldtäktsanmälan

8. Fortnox - Mjukvara som en service

9. Flexibla värmesystem


Ett tal till skolavslutningen?

Skolavslutningstal

Har någon som du håller av slutat skolan?


1. Skapandets moral   

Besökstrafiken på min blogg har försämrats något sedan föregående månad. I mars var det bara 760 besökare jämfört med 1044 i februari. Tydligen har jag blivit mindre intressant, men skam den som ger sig. Jag ska analysera mina inlägg under de tre senaste månaderna för att se om det är något jag kan göra för att öka tillströmningen av läsare.

Här följer några bloggposter som jag vill uppmärksamma:

Varför fira födelsedag?

Var inkasseras rätten till jobb?

Förmögen på pengar eller livskvalitet

De stora poeterna ser hoppet i massivt mörker

Hoppets frö i mörka mullen

En liten stråle av hopp

Mer bidragsberoende företagare

Hyr din arbetsgivare

Vad skiljer en människa från en parasit

Gratis stöldgods eller betala 20 kr

Ted Borg och Eva Lundgren och ROKS

Köra bil på pellets

Produktiv revansch

Stängselnämnden avvecklas

Sverige leder inte längre skatteligan

Landsbygdens martyrstämpel

Skämt om chicagoekonomer och vänsteraktivister

Giriga kapitalister erbjöd löneökningar på 175 %

Globaliseringen tar inga jobb från oss

Minskad anställningstrygghet ökar tryggheten

Effektivitet och stress

Garanti mot skattemyndighetens godtycke

2. Vid 50 år vänder det och du är som ett inventarium   

Två nya tal på Talskrivarna.com:

Vid 50 år vänder det:

Det är efter 50 år som livet börjar, alla fall det lyckliga livet. Det säger åtminstone vetenskapen. Den yngre talaren utgår, i sin hyllning till femtioåringen, från teorin om att livet är som ett U. Det är bra i början och i slutet, men eländigt däremellan. Jubilaren har som femtioåring genomlidit denna period och överlevt. Talet är humoristiskt och bör hållas med glimten i ögat. /P>

Utdrag ur talet:

[…]

Vissa säger att livet är över efter 30, men de har verkligen missförstått livets natur. Trettioårskrisen är bara en fas i en nedåtgående trend. Samma sak gäller fyrtioårskrisen som är början till slutet på eländet. Det är mellan 40 och 50 som man når botten på livsträsket.

[…]

Köp talet här!

Du är som ett inventarium – Ett tack till en trotjänare:

En chef eller arbetskamrat avtackar en gammal trotjänare som inom kort ska pensioneras. Fokus ligger på att trotjänaren är en integrerad del i företaget, nästan som ett inventarium, och han/hon har fungerat som en trygg hamn när det har blåst hårt kring företaget. Den avtackade är även känd inom företaget för att ha mycket erfarenhet och kunskap som varit till stor användning i vardagsarbetet på företaget.

Utdrag ur talet:

Du, NN, har varit på det här företaget så länge jag kan minnas, så länge som alla här kan minnas. Du har betytt mycket för företagets utveckling och din erfarenhet har varit oumbärlig. Många gånger har jag och andra här frågat dig om hjälp och råd.

[…]

Köp talet här!

3. Mansförtryck och kvinnovälde   

Pär Ström är främst känd som integritetsdebattör men har nu, via tankesmedjan Den nya välfärden, givit ut den feministkritiska boken Mansförtryck och kvinnovälde. Verket är ingen vetenskaplig och akademisk produkt utan en debattbok. Men till skillnad från många genusvetare påstår heller inte författaren att han ägnar sig åt vetenskap. Författaren tar upp den extrema snedvridning som råder i samhällsdebatten, där media och andra aktörer ständigt söker efter kvinnoproblem men blundar för mansproblem.

Läs hela artikeln här!

För oss feministkritiker är det mesta gammal skåpmat, men det kan vara trevligt att läsa att någon ur etablissemanget har sett igenom skimret av trams och nonsens.

Läs en sammanfattning av Contra nr. 1 2008!

4. Hybridmonstret klimathysteri och feminism   

När feminismen förlorar mark och inte har lika stor tillgång till mediernas uppmärksamhet, vad ska då en feminist göra? När de klimathysteriska inslagen blir allt fler och allt mer hysteriska, vad ska då en stackars bortglömd feminist göra? Jo, givetvis binder hon samman de två hysteriämnena för att utnyttja ett populärt ämne för att få det feministiska ämnet tillbaka i rampljuset.

Det är vad den statsanställda Gerd Johnsson-Latham gör ute i världen. Den kände amerikanske feministkritikern Glenn Sacks argumenterar emot Johnsson-Lathams nonsens om att det är mäns fel att klimatet förändras eftersom det främst är män som kör bil, lastbil, motorcykel mm.

Glenn Sacks förklarar det självklara för vår käre svenska statstjänsteperson att män gör allt detta för att tjäna pengar och därmed försörja familjen och ge bidrag till även kvinnans välfärd. Om man verkligen ska separera effekterna av mäns och kvinnors miljömässiga fotavtryck måste man anstränga sig för att räkna bort de positiva effekter som kvinnor får av att män har så stora ekologiska fotavtryck. Så ni förhatliga rika män som arbetar hårt, sluta dela med er av ert välstånd till kvinnor. Det skulle underlätta för statsfeminister som vill utreda saker på ett vetenskapligt sätt. Men det är klart, för en statsfeminist är inte sanningen viktigast, det viktigaste är att få fram rätt resultat.

Dessutom, hur vet man att det främst är mannen som kör bil? Är det för att mannen står som ägare till bilen? Då är man oförlåtligt ovetenskaplig. Så här skriver hon: ”Lack of equality between the sexes finds expression in different consumption patterns, where women for instance are more likely to buy basic essentials in the form of cheaper but recurring expendables for the whole family, such as food, clothing and household articles, while men are more likely to buy expensive capital goods and to be the registered owners of things like homes, cars and home electronics.” Nu skriver hon dock på ett annat ställe i rapporten att kvinnor i större utsträckning väljer kollektivtrafik medan män hellre väljer att utnyttja den egna bilen. Hon hänvisar till följande rapport från jordbruksverket. Där framgår det enligt SIKA (Statliga Institutet för Kommunikationsanalys) att kvinnor är mer positivt inställda till kollektivtrafik än män. Det framgår även att män oftare åker på långa tjänsteresor. I SIKA:s årsbok som det hänvisas till i jordbruksverkets rapport har man gjort en mätning av hur många män och kvinnor som har körkort OCH tillgång till bil. Där framgår det att män och kvinnor har ungefär lika stor tillgång till bil (inkl. körkort) när årsinkomsten ligger mellan 0 och 199 000 kr. Efter det stiger andelen män relativt andelen kvinnor som har både körkort och tillgång till bil i takt med årsinkomsten. Men skillnaderna är förhållandevis marginella.

Det finns även en tabell i SIKA:s årsbok som visar att män åkte längre sträckor med bil och med lokal kollektivtrafik än vad kvinnor gör. Kvinnor går och cyklar oftare. Men om fler andel män har arbeten som kräver långa resor medan kvinnor kan ta sig till jobbet med cykel, vad är då problemet. Kvinnan har ju då mer resurser över till annat än en bil.

Uppgifterna kommer från en undersökning av människors resvanor 1999-2001 utförd av SCB på uppdrag av SIKA. Det finns mycket som är intressant i SIKA:s årsbok men den sedvanliga könsuppdelningen ger inget matnyttigt överhuvudtaget eftersom det dels bara handlar om att klanka ned på män och dels på grund av att det inte mäter kvinnors fördelar av mäns längre resande. (Och hur roligt är det egentligen att resa långt?). Det finns även problem med definitionerna. Har jag tillgång till bil? Nej, jag äger ingen egen bil. Men jag har ibland tillgång till det. Vad svarar jag då i en reseundersökning?

Dessutom framgår följande av jordbruksverkets skrivelse: ”Kvinnor åker mer kollektivt och är oftare bilpassagerare än bilförare.” Vad spelar det för roll om kvinnan kör eller är passagerare. Är hon ansvarsfri från koldioxidutsläpp om hon bara är bilpassagerare? Det här blir bara värre och värre. Hur tänker statsfeminister egentligen?

Hon jämför även äpplen och päron när hon i sin rapport skriver att män oftast flyger affärsklass medan kvinnor främst kör ett fordon för att uträtta ärenden och köpa livsmedel mm. Men hur stor andel män flyger affärsklass?

Glenn Sacks fortsätter sin kritik med att förklara att män agerar efter incitament och att kvinnor belönar ett visst beteende på kärleksmarknaden och därför kommer män att bete sig på ett visst sätt. Han skriver: ”Jag har problem med resonemanget av flera orsaker. En av dem är att många män gör allt de kan för att förtjäna uppskattning, tillgivenhet, kärlek och lojalitet från kvinnor. Jag har sagt att en av problemen vi har är att det råder en stor, stor, skillnad mellan vad feminister vill att män ska göra – fokusera mindre på pengar och tillbringa mer tid åt barnomsorg samt vara mindre tävlingsinriktade – och vad kvinnor på datingmarknaden vill att män ska göra”. (Egen översättning).

Amen!

Glenn Sacks efterfrågar verkligen feminister som tar upp detta fokus och ställer kvinnor till svars för sina val på datingmarknaden. Hittills har inte Sacks hört någon feminist ställa de kraven. Men förvånande nog är vår käre statsanställda feminist konsekvent nog att hon då blir den första att säga detta till Sacks. Hon anser alltså att kvinnor ska ta ansvar för att belöna rätt beteende på datingmarknaden. Skönt att höra ett konsekvent resonemang, men jag bävar för vad en statsanställd feminist kan göra när den sociala ingenjörskonsten får fritt spelutrymme.

När Glenn Sacks förklarar att han är feministkritiker på grund av att han är upprörd över all den ”male-bashing” och allt manshat som florerar i media contrar vår käre statsfeminist, helt förutsägbart, med att hon i sin tur är mer upprörd över att kvinnor blir misshandlade och har det sämre än män. Förutom att påståendet om att kvinnor har det sämre är ovetenskapligt trams är detta ett typiskt påstående från feminister. De utgår nämligen från att alla människor är lika enkelspåriga som de själva. De tror att om man tycker att något är upprörande utesluter det att något annat är upprörande. Om jag tycker att det är fel att media utmålar män som svin, då kan inte jag med feministlogik tycka att det är fel med kvinnomisshandel. Men feministerna har fel, jag och Glenn Sacks och andra feministkritiker kan nämligen hålla fler än en tanke i huvudet åt gången.

Och om nu koldioxid är så farligt för klimatet, vad kan Johnsson-Lathams rapport ge oss för kunskaper om hur vi ska få ned koldioxidutsläppen? Att rika män som jobbar hårt ska sluta jobba och vara hemma hela dagarna, eller ska de kanske fortsätta jobba hårt, men med gårdens självförsörjning? Det kanske vore bra, då skulle de kvinnor som drar fördelar av dessa mäns hårda arbete, förlora sina fördelar. Det kanske skulle få fler kvinnor att inse vad feministernas och gröngölingarnas egentliga mål är. En återgång till medeltiden!

5. Självkänslan – Prestera för att man vill   

I föregående nyhetsbrev analyserade jag objektivistpsykologen Nathaniel Brandens och livscoachen Mia Törnbloms syn på självkänsla. I efterhand känner jag dock att jag var lite för hård mot Törnblom då jag skrev att hon främst betraktade självkänsla som att man känner värde av att existera medan Branden definierar självkänsla som något man måste arbeta fram via en utvecklingsprocess. Visserligen nämnde jag att Törnblom i boken skriver att det krävs hårt arbete för att må bra, men det skrev hon mer i förbifarten, (kanske till och med för att gardera sig mot människor som kräver resultat).

När jag fått reflektera lite mer har jag fått en mer positiv bild av Törnblom då hon faktiskt tagit sig ur en dålig självkänsla genom rationellt tänkande. Visst är hon något naiv när hon inte kan skilja på sådant som man kan påverka helt själv och sådant som man är beroende av andra för att uppnå, exempelvis ett kärleksförhållande. Men jag vill nyansera denna kritik med att den person som har en stark självkänsla och som tänker rationellt ger också ett bättre intryck på sin omgivning. Karisma flödar ur en stark självkänsla, inte ur en svag dito. Så oddsen förbättras om man själv mår bra.

På min blogg har jag utvecklat min syn på självkänslan:

I samband med mina funderingar kring självkänsla och i mina studier av självkänsloteoretikerna Mia Törnblom och Nathaniel Branden har jag känt att det är något som inte riktigt stämmer. Törnblom slår fast i sin bok Självkänsla nu att man ska älska sig själv som man är, att man är bra enbart för att man existerar. Ens värde uppstår helt enkelt av att man föds. Men samtidigt kan man utläsa mellan raderna att prestationer är viktigt, även om orsaken inte är att man ska bevisa sitt värde för andra människor. Detta lyckas hon aldrig formulera rakt ut. Branden har å sin sida lyckats ringa in prestationens betydelse för självkänslan, men inte kunnat formulera det på ett enkelt och slagkraftigt sätt.

Av en ren slump lyssnade jag på P3-Christer när den mentala coachen Olof Röhlander intervjuades om vad självkänsla och mental hälsa är. Han satte ord på det som jag eftersökte: Man presterar för att man vill det, inte för att man ska duga. Så enkelt, och så genialt!

Han delar upp utvecklingen mot bättre självkänsla i fyra faser; 1. Motivation, 2. En klar målbild, 3. Målprogrammering och 4. Mental styrketräning. Det finns anledning att återkomma till denna modell som Röhlander kallar fyrklövern.

6. Ökad upptäcktsrisk krävs för minskad fortkörning   

Sven-Erik Alhem på åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö med ansvar för trafikbrott föreslår på DN-debatt att ett föraransvar ska införas vid fortkörning. Av de fortkörare som fastnar på hastighetskamerorna lagförs en av tre, vilket beror på att många bilister lyckas skymma ansiktet med hjälp av händer, maskering eller nedfällt solskydd. Därför anser Alhem att bilägaren ska kunna bötfällas. Han föreslår även sträckmätning mellan kamerorna. Anledningen är att förslagna förare som kör för fort brukar sakta ned vid hastighetskamerorna. Teknik för att beräkna medelhastigheten mellan två kameror finns redan. Bakgrunden till förslagen är att det inte räcker med en kännbar fartöverträdelseavgift, även upptäcktsrisken måste öka för att de höga hastigheterna på vägarna ska sänkas. Att få ned de höga hastigheterna är ett viktigt led i kampen för att minska dödsolyckorna i trafiken.

Jag delar Alhems uppfattning eftersom majoriteten av bilisterna inte tar hänsyn till sina medtrafikanter. Till viss del kan detta bero på att det finns för många trafikregler och att detta har gjort att bilisterna har slutat tänka själva.

Men i det här fallet handlar det om hastighetsbegränsningar. Hur svårt är det att uppfatta 90-skylten? Står det 90 på skylten betyder det att man inte får köra fortare än 90 km i timmen på den vägen. Svårare än så är det inte? Man behöver inte lägga på någon moms, utan de här siffrorna vi har på vägarna är rena siffror. Momsen är inräknad.

De vägar vi har i Sverige är i regel inte byggda för högre hastigheter än som gäller i dag. Man kan tycka vad man vill om det och jag har inget emot att man bygger nya stora vägar som medger högre hastigheter. Men till dess ska man följa reglerna, punkt slut. Det finns inga ursäkter för att köra för fort. Och det är inte alls häftigt och coolt att överstiga hastighetsbegränsningarna. När jag hör någon skryta om hur fort de har ankommit till en fest som jag bevistar stänger jag av och blockerar den människan från min sfär. Okey, att jag inte blockerar en människa som kör för fort, men den som skryter om det är helt enkelt en idiot. (Som kvinnor förövrigt ofta uppskattar. Är det en slump månntro?).

Men är det inte integritetskränkande med hastighetskameror. Nej, eftersom kamerorna enbart tar bilder när någon kör för fort, alternativt mäter tiden för alla bilar mellan två kameror. Det är lika integritetskränkande som när polisen mäter hastigheten i trafikkontroller. Men är det inte ett brott mot rättssäkerheten när bilägaren ska behöva stå för vad bilföraren har gjort. Nej, det är det inte. Som ägare har man ett ansvar för sin egendom. Man kan inte överföra ansvaret helt på någon annan. Om jag lånar ut min bil är det mitt ansvar att se till att bilen inte blandas in i något brottsligt. Visst har föraren alltid ansvar för sitt agerande, men det är mot bilägaren, om inte myndigheterna har möjlighet att identifiera föraren. Bilägaren får helt enkelt se till att enbart låna ut bilen till personer som han eller hon litar på. Vad är det för en vän som kör för fort med någon annans bil? Och om det händer är vännen ansvarig inför bilägaren. Ansvar bör även kunna utkrävas i det civila samhället, man behöver inte koppla in rättsväsendet för minsta lilla schism. Och är bilen stulen, ja anmäl då bilen stulen. Hur svårt ska det vara?

7. Kvinna fälld för falsk våldtäktsanmälan   

Det är mycket ovanligt att någon döms för falsk tillvitelse och falsk anmälan. Detta beror inte på att kvinnor aldrig ljuger om våldtäkter, utan det beror på att bevisfrågan, precis som i ett våldtäktsfall, är svårbedömd. Men nu har en 37-årig kvinna dömts i Södertörns tingsrätt för falsklarm och falsk tillvitelse av våldtäkt. I det här fallet var bevisningen så stark att kvinnan åtalades. Hon dömdes till skyddstillsyn och psykiatrisk vård samt att betala ett skadestånd på 52 000 kronor till den man som blivit falskt anklagad. Ganska löjligt lågt straff med tanke på den stora ärekränkningen, men å andra sidan, då vi har så generellt låga straff i det här landet så är ju inte detta att förvånas över. Om centerpartiet med Johan Linander får som han vill kommer falskanmälan att underlättas eftersom bevisbördan ska läggas på den anklagade. Varför är det så få som upprörs över detta regeringspartis sjuka inställning till rättssäkerhet?

8. Fortnox - Mjukvara som en service   

I tidigare nyhetsbrev har jag skrivit om aktiebolaget Skyllermarks som jag helt avrådde från att teckna och köpa aktier i. Här kommer en analys av ett företag som jag ställer mig positiv till och som jag har anmält intresse för att teckna. (Givetvis fråntar jag mig allt ansvar för att någon väljer att följa mitt råd och köper aktier i Fortnox . I min värld är alla människor ansvariga inför sina egna handlingar och kan inte skylla ifrån sig på någon som bidrar med en analys på ett företag. Men som bekant är inte alla människor rationella i sin syn på frihet och ansvar. Nåväl…).

Fortnox är ett företag som erbjuder webbaserade administrativa program såsom bokföring och fakturering till en månadskostnad på 39 - 69 kr. Fördelen är att kunden slipper engångskostnaden för programvara mm. samt att flexibiliteten blir större. Med Fortnox program kan man logga in på vilken dator som helst, och fler användare kan med olika behörigheter få tillgång till bokföringen. Kunden slipper också slösa tid på att åtgärda problem med programvaran då Fortnox ansvarar för funktionsdugligheten.

Fortnox vänder sig till de 600 000 små och medelstora företag som inte kräver någon specialanpassning och bolaget beräknar att marknaden är värd 500 miljoner 2010. Tyvärr framgår det inte hur stora marknadsandelar Fortnox räknar med att vinna.

Nackdelen för kunden är dock säkerheten. Hur säkert är det att ha sin bokföring på nätet? Vad händer vid naturkatastrofer och terroristattacker? Vad händer om tillgången till nätet blir bristfälligt av andra orsaker? Ett annat orosmoment för investeraren är att kunderna inom redovisningsbranschen är ganska konservativa och föredrar de stora drakarna Hogia och Visma.

Till skillnad från Skyllermarks har Fortnox en bra beskrivning av marknaden samt en trovärdig konkurrentanalys. Företaget har till och med redovisat en SWOT-analys där styrkor, svagheter, möjligheter och hot beskrivs på ett övergripande sätt. Ledningen består även av mycket erfarna personer som varit i branschen under en lång period. Vd:n och grundaren till Fortnox har exempelvis tidigare grundat Scandinavian PC Systems AB. Möjligtvis skulle man kunna önska sig lite mer utförlig information i prospektet, särskilt om de administrativa programmen.

Bolaget surfar på en trend där fler företag väljer software as a service i stället för att själv köpa in program som installeras på den egna datorn. Det kan vara ett teknikskifte på gång (mycket tyder på det), men Fortnox är ett litet företag med små finansiella muskler och en lågkonjunktur kan göra att företagen blir mindre benägna att göra några drastiska förändringar. En riktig chansaktie med andra ord!

9. Flexibla värmesystem   

Flexibla värmesystem var ämnet för det årsmöte som Centerpartiet i Folkarebygden genomförde den 9 mars 2008. Klaus Lorenz som är forskare inom solenergi på Högskolan Dalarna talade om de möjligheter som solenergin erbjuder oss. Sverige ligger långt fram i forskningen kring solceller och solvärme men produkter som solceller och solfångare produceras främst i länder såsom Tyskland. Där har Sverige missat en stor tillväxtmöjlighet.

Lorenz beskrev även hur Sverige under olika perioder har gjort sig beroende av olja, kol, ved och direktverkande el. Nu är det pellets som gäller. Men att lägga alla energiinvesteringar i en korg är feltänkt. Det är bättre att skapa flexibla värmesystem där ackumulatortankar utgör värmesystemets centrum. Alla kan exempelvis inte elda med pellets, skogen räcker helt enkelt inte till för det. Lösningen på energiproblemen ligger inte i stora enhetslösningar utan i flera olika lösningar.

Det är där jag anser att de flesta energidebattörer har hamnat fel när de fastnat för just ett alternativ, det må vara kärnkraft, vattenkraft, biobränslen, vindkraft eller solkraft. Stora enhetslösningar har en tendens att inte fungera i längden.

/Fredrik Runebert





|Hem| |Vem är Runebert?| |Nyhetsbrevsarkiv| |Analys av Centerpartiet| |Egna litterära alster| |Litteraturanalys| |Favoritlänkar| |Läsarundersökning|